Ateria- ja kahvituspalvelut

Toimitilahuoltajan ammattiin saattaa silloin tällöin kuulua myös kahvitusten järjestämistä. Joillakin työpaikoilla voi kohdata esimerkiksi tilanne, että joudutkin yht'äkkiä emännöimään kokousta ja järjestämään tilaisuuteen pientä syömistä, juomista tai muuta tarjottavaa!
Useimmiten isoissa firmoissa on oma henkilökunta vastaavia tilanteita varten, mutta esimerkiksi pienemmissä firmoissa tai vastaavassa työympäristössä kahvituksien järjestäminen voi olla myös laitoshuoltajan työnkuvaa.


Käsitteenä "kahvitus- ja ateriapalvelu" voi tarkoittaa monia asioita. Esimerkiksi:
  • Kahvikattauksen järjestämisen esim. jonkin tilaisuuden yhteyteen
  • leipomista tilaisuuksiin
  • lounaan tai välipalan järjestämistä esim. päiväkodissa tai hoitokodissa
  • jakelukeittiöissä työskentelemistä, josta ruoka toimitetaan eteenpäin asiakkaille.

Jälleen kerran kirjoittelen muistista, mitä näytössä tapahtui ja miten se eteni!

NÄYTTÖPÄIVÄ:

Alkuun voisin mainita, että siirryin toimitilahuoltajan opintoihin ikään kuin kesken vuoden kokki- linjalta, jota ehdin käydä noin puolen vuoden ajan. Sain siitä pientä hyväksilukua ateria- ja kahvituspalveluja ajatellen. Suoritin kokki- puolella yhden näytön, joka edesauttoi tämän jakson osalta hieman eteenpäin.

Suoritin top- jaksoni ensimmäisen vuoden (2013) keväällä, jonka välissä pidin kesäloman, ja palasin lomam jälkeen ensimmäiseksi viikoksi takaisin työssäoppimisen pariin. Viikon jälkeen suoritin näyttöni.
Top- jakso tapahtui omalla koululla opiskelijaravintola Kisällissä. Koska opiskelin toimitilapalveluita, pääsin pääsääntöisesti tekemään päivittäin leipää ja sämpylöitä. Loppuajasta osasin sen lähes unissani!

Syy, miksi en suorittanut näyttöä jo ennen kesälomaa oli se, että minulta puuttui vielä tunteja, ja loman jälkeisen viikon ideana oli päästä taas takaisin keittiön rytmiin ja oppia sen tavoille. Ennen kesälomaa tosin sain leipoa ainakin 8 täytekakkua silloin valmistuneille kanssaopiskelijoille, mikä oli sinällään jo todella iso rupeama! Mutta koska olen aina pitänyt enemmän leipomisesta kuin kokkaamisesta, oli työ ihan mieleistä.

Virallisena näyttöpäivänä pääsin mukaan keittiön tiimiin, ja vastuullani oli leipoa päivän leivät ja sämäpylät koulun opiskelijoille! Ja koska olin tehnyt kyseistä hommaa koko top- ajan, homma kävi "käden käänteessä" ilman sen suurempia ongelmia. Päivän sain työskennellä hyvin itsenäisesti, mikä on mielestäni mukavaa.

Taikinan pääsin tekemään ns. "yleiskoneella", millä on helppo tehdä muun muassa taikinaa ym. paljon vatkaamista ja vaivaamista vaativia ruokia, rasittamatta omia käsiään - ergonomisesti ja aikaa säästäen. Yleiskone oli minun vastuullani, ja päivän päätteeksi huolsin sen niinkuin päivittäisiin siivoustöihin kuuluu.

Tehtäviin kuului (leivät leivottuani) asettaa luomukseni myös muiden ulottuville, eli vastasin siitä, että leipää on kaikille opiskelijoille, ja tarvittaessa tein täydennyksiä päivän mittaan.

Loppu hyvin, kaikki hyvin! Loppupäivä kului siivoillessa - oman työpisteen siivoaminen seuraavaa päivää varten, tiskien kanssa auttamista, lattioiden pesemistä - tein tätä kaikkea aina silloin, kun minä vain omilta töiltäni auttamaan ehdin.




POHDINNAT:
Oikein mieleinen top- jakso, loistava ja mukavan rempseä ohjaaja (Tuija, kiitos) joka osasi aina innostaa, ja vaikka olisi mennyt jokin asia penkin alle, se ei ollut maailmanloppu ja palautetta annettiin aina positiivisella sävyllä - myös sitä negatiivista.
Sisälläni asuu ehkä pienoinen leipuri- Hiiva, ja oli aina ilo tulla keittiöön pyöräyttämään muutamat sämpylät. Työtiimi otti aina huomioon, ei ikinä tuntenut itseään sen "vähempiarvoiseksi" muiden kokkikolmosten joukossa!
Monipuoliset työtehtävät ja tietynlainen hektisyys piti työintoa yllä alusta loppuun! Kiitos paljon mukavasta jaksosta, eipä ole pahaa sanaa sanottavana :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti